Website van Joggingplusdeerlijk

Bewegen

Maakt lopen creatief?

Lopen is niet alleen goed voor de conditie, je wordt er ook creatiever van. "De beste ideeën komen al joggend", zegt de Vlaamse reclamemaker Peter Ampe (50), die er een praktisch boekje over schreef. "Maar doe het traag, met de juiste hartslag, want wie zich afpeigert, kan niet meer nadenken."

Peter Ampe is creatief directeur van reclameagentschap DDB Brussels en een geoefend loper. "Ik wou mijn persoonlijke tijd voortdurend scherper stellen", zegt hij. "Tot ik ontdekte dat door trager en minder lang te lopen de ideeën spontaan kwamen opborrelen. Mijn geest maakte zich als het ware vrij van mijn lichaam. Onderzoek naar het effect van lopen op het brein is schaars, maar een Amerikaanse neurologe bevestigde mij dat er tijdens de inspanning ruimte vrijkomt voor creatieve hersenactiviteit. Maar wie zichzelf afpeigert, gaat te zeer focussen op de prestatie, wat de meeste sporters doen. Dan kan je niet meer nadenken. De juiste hartslag aanhouden, dát is de sleutel." Of je 's ochtends, 's middags of 's avonds loopt, maakt niet uit.

De reclamemaker beseft dat er best nog andere manieren bestaan om inspiratie op te doen. "Brainstormen kan natuurlijk ook op café, door een blokje om te wandelen, of op een bankje in het park", besluit hij. "Maar dan opteer ik toch nog voor lopen. Het is gezond, je bouwt weerstand op en je verbrandt ook nog vet."

Hallo Brein?

Tijdens beweging maken spieren extra cathepine B aan ,een signaalstof die de ontwikkeling van hersencellen stimuleert en zo het geheugen en de hersenwerking helpt verbeteren.

Hallo lever? Het Bot hier.

Zelfs bot is een actief orgaan. Tijdens het bewegen produceert het aanzienlijk

meer osteocalcine, dat de suikeropname van de spieren stimuleert en te gelijk de aanmaak in de spieren van interleukine-6 , dat de vetverbranding en de suikerstofwisseling in de lever bevordert.

Beweeg voor je ogen.

Inspanning verhoogt de afscheiding van de brain-derived neurotrophic factor, een , een stof die de ontwikkeling van hersencellen stimuleert. De stof beschermt ook het netvlies tegen aftakeling.Beweging kan dus bijdragen tot een scherper zicht.

Weg Kanker

Beweging zet complexe hormonale reacties en afweersystemen in gang die de groei van tumoren afremmen.Zoals interleukine-6 , dat natuurlijke killercellen ertoe aanzet tumoren aan 

te vallen.

Nieuwe reacties

25.11 | 14:31

Rosa en Jos Gelieve kontakt op te nemen met mij al verschillende m...

16.11 | 12:38

Proficiat een heel mooi verhaal . We herkennen jullie helemaal in de t...

11.11 | 16:35

Wat een prachtig levensverhaal van 2 trouwe J+ leden André e...

10.11 | 16:31

Heel mooi gedaan van onze journalist Stefaan Proficiat