Website van Joggingplusdeerlijk

Op de 'klapstoel' met Suzy Goeminne

Dees en Suzy op hun huwelijk.
Dees en Suzy op hun huwelijk.
Bij de ouderlijke hoeve.
Bij de ouderlijke hoeve.
Suzy aan de kerk. Zoek Suzy! Suzy geeft u het antwoord tijdens een wandelmoment bij de joggingplus!
Suzy aan de kerk. Zoek Suzy! Suzy geeft u het antwoord tijdens een wandelmoment bij de joggingplus!
Met de glimlach elke hindernis in het leven nemen.
Met de glimlach elke hindernis in het leven nemen.
Altijd postief ingesteld!
Altijd postief ingesteld!
Mijmerend genieten.
Mijmerend genieten.
Cultuur opsnuiven tijdens hun vele buitenlandse reizen!
Cultuur opsnuiven tijdens hun vele buitenlandse reizen!
Rustig verpozen hoort er zeker en vast bij
Rustig verpozen hoort er zeker en vast bij
Suzy, Dees en de kinderen.
Suzy, Dees en de kinderen.
Samen met de kleinkinderen!
Samen met de kleinkinderen!

Heerlijk verfrissend is het om met Suzy Goeminne warme herinneringen uit het verleden boven te halen.  Graag ook een woordje van dank aan dochter Lieve die tijdens die moeilijke  covidperiode als geknipte tussenpersoon fungeerde.

Molenhoek, richting Desselgem
Suzy stamde uit een groot landbouwersgezin. Vader Achiel Goeminne  huwde met Columba Ostyn (° 1892)  die stierf toen hun enige dochter, Maria (°27) pas 1 maand oud was.  Achiel huwde daarna met  Anna Depessemier (°1895)  waarmee hij  7 kinderen kreeg.  In chronologische volgorde waren dat Norbert (°29), Valère (°30), Diane (°31), Jozef (°32), Suzanne (°34), Francine (°36) en Sylvère (°38). Ondertussen zijn alle oudere broers en zussen van Suzy gestorven. Achiel en Anna runden een boerderij in de Desselgemknokstraat te Deerlijk.

Die boerderij was gelegen nabij de gekende familie Rommens, in de volksmond ‘Rommies’.Toen in 1944 moeder Anna na een slepende ziekte vroegtijdig overleed, bleef vader Achiel achter met zijn 8 kinderen en was Suzy slechts 10 jaar oud. Toen Suzy 18 jaar was, stopte haar vader Achiel met de boerderij en met de familie namen ze een textielwinkel over in het centrum van Otegem.

Jeugdherinneringen
Suzy vertelt hierover het volgende: “ Wij stapten   in onze kindertijd elke dag 2 keer   heen en terug te voet van huis naar school . Toen mijn moeder ziek was gingen we vooraf eerst nog dagelijks naar de Kerk voordat de school begon. Op de boerderij   was het zowat ‘ de zoete inval’. Er kwamen veel vrienden van mijn broers, zussen en van mezelf op bezoek. We werkten ook vaak mee op ’t veld waar we elkaar veel verhalen vertelden. Ik las veel boeken o.a. van “Winnetou”.   Mijn zussen en broers genoten ervan dat ik die verhalen uit mijn boeken navertelde. “

Avontuurlijke instelling
Na haar lagere school te Deerlijk fietste Suzy dagelijks richting Waregem om middelbaar onderwijs te volgen aan het O.L.V. Hemelvaartinstituut op de Keukeldam.   Zij droomde ervan om voor verpleegster te kunnen studeren. Omwille van de gezinsomstandigheden was het voor vader Achiel financieel onhaalbaar om al zijn kinderen te laten verder studeren. Dus wat deed Suzy? Ze bleef niet bij de pakken zitten en trok als 18-jarige helemaal alleen naar Parijs. Ze verbleef daar 9 maanden lang en kwam aan de kost als au-pair bij een Parijs gezin. Tijdens die periode stak ze heel wat op over o.m. de Franse taal en cultuur, het gezinsleven, de opvoeding van kinderen..

Otegem-Kermis
Tijdens haar jeugd trok zij samen op met haar broers, zussen en ook soms met neven en nichten naar plaatselijke kermissen. Ook was ze actief lid van de jeugdbeweging van de boeren.   Met jongeren uit de buurt werd er soms samen op café gegaan mits natuurlijk de avondklok avant la lettre te respecteren.   Dat betekende tegen ‘den donkeren’ thuis te zijn. Tijdens één van die kermissen ontmoette zij dan haar toekomstige echtgenoot Dees Breda. We laten Suzy aan het woord: ”Ik leerde mijn man, Dees kennen op Otegem-Kermis waar ik hem voor het eerst zag komen aanfietsen met zijn fietsspelden aan.   Hij viel me daar op want hij stond op een stoel te zingen.   De vonk sloeg pas over toen ik hem nogmaals ontmoette op één van onze bustrips naar Brussel waar we beiden naartoe gingen in het kader van de schoolstrijd die toen in die tijd woedde.” We schrijven 1955.

Samen heel wat hobby’s
In 1957 beloofden Suzy en Dees elkaar eeuwige trouw en werd dit vruchtbare huwelijk bezegeld met 6 kinderen: 1 zoon nl. Piet en 5 dochters: Anne, Hilde, Lieve, Mieke en Kathelijn. Ondertussen zorgden de 6 kinderen voor 11 kleinkinderen. Dees (°1928), afkomstig uit Moen, studeerde textieltekenen en bedrijfsleiding aan het PTI (Provinciaal Technisch Instituut) te Kortrijk en startte zijn carrière in La Linière te Avelgem. Na hun huwelijk werkte Dees in Van Hole te Eine waar Dees en Suzy hun wittebroodsweken doormaakten.  Maar al gauw kreeg Suzy heimwee naar haar thuis.  In die tijd hadden zij geen auto en geen telefoon en Deerlijk/Eine was ver… Ze verhuisden naar Deerlijk en Dees kon aan de slag als textielbediende bij de firma Nuyttens te Deerlijk. Na het faillissement van Nuyttens oefende hij dezelfde functie uit bij het textielbedrijf Cambier te Ronse. Suzy daarentegen had haar handen vol als huisvrouw. Suzy en Dees waren erg actief in het verenigingsleven. Dees was lid van de toneelvereniging Die Ghesellen. Hij was een enthousiast en begenadigd acteur en regisseur. Suzy was actief lid van de BJB (Boerinnenbond) en samen beoefenden ze meerdere sportdisciplines zoals zwemmen, turnen, wandelen en ja zelfs een initiatie tot netbal.

Gezinsgroep, Missiebond en zoveel meer.. 

 Suzy en Dees waren ook samen lid van de Gezinsgroepen, waar ze met andere ouderparen regelmatig samenkwamen om te praten over de opvoeding van hun kinderen en over hun geloof. Daar hielden ze bijzonder mooie vriendschappen en herinnerringen aan over. Ook waren ze nog eens lid van de Missiebond, gingen ze op ronde met de Vrienden van Lourdes en 11.11.11, deden vervoer in nood en bezochten 80-plussers in rusthuizen.  Haar man Dees was ook lid van Kwaremont-joggers. De vrouwen zorgden dan na afloop voor een koffietafel met heel wat versnaperingen en borreltjes zodanig dat het caloriegehalte bij de mannen op peil bleef. Onze voorzitter Maurice Deseyn maakte tevens deel uit van die befaamde loopgroep.

Jogging plus Deerlijk
Samen met Maurice en nog enkele andere sportievelingen stond Dees aan de wieg bij de oprichting van onze succesvolle joggingplus-vereniging. Spijtig genoeg is haar man Dees op 13 februari 2013 overleden. Met dankbaarheid en weemoed kijkt ze dan terug op hun gezamenlijke thuishobby nl. tuinieren en groenten kweken in de moestuin. Tot slot deze woorden van Suzy: “Onze joggingclub ligt me heel nauw aan het hart.   Dit is de plaats   waar ik nu nog wekelijks of soms tweewekelijks geniet van de wandelingen en het aangenaam gezelschap. Ik hoop nog lang lid te mogen zijn van deze club”

Als uitsmijter nog eventjes dit: de naam Suzanne(Suzy) is van oorsprong Hebreeuws en is ook afgeleid van het latijnse “Susanna” en heeft als betekenis “lelie” of “beeldschoon”.  Deze naamsverwijzing past als een handschoen bij het hartelijke en actieve koppel Dees & Suzy Breda-Goeminne

Stefaan Archie

Maurice en ChristineDeseyn - Degraeve 02.05.2021 09:12

Een prachtig levensverhaal. Wat een mooie, geëngageerde familie.Zeer boeiend geschreven. Suzy, bedankt voor je sportieve inzet in onze J+ club.

Remi 29.04.2021 08:05

Heel mooi

Nieuwe reacties

25.11 | 14:31

Rosa en Jos Gelieve kontakt op te nemen met mij al verschillende m...

16.11 | 12:38

Proficiat een heel mooi verhaal . We herkennen jullie helemaal in de t...

11.11 | 16:35

Wat een prachtig levensverhaal van 2 trouwe J+ leden André e...

10.11 | 16:31

Heel mooi gedaan van onze journalist Stefaan Proficiat