Website van Joggingplusdeerlijk

Op de 'klap'stoel met Etienne Vantomme

Etienne en Lydie tijdens hun jubileumfeest in 2013.
Etienne en Lydie tijdens hun jubileumfeest in 2013.
De 3 kinderen van Lydie en Etienne
De 3 kinderen van Lydie en Etienne

Samen met Etienne keren we eventjes terug in de tijd. Het moet gezegd het was een bijzondere en boeiende tocht doorheen de voorbije decennia.

Bewogen jonge jaren
Vader Jérome Vantomme was gehuwd met Leentje Vanwijnsberghe, afkomstig uit St-Lodewijk. Samen hadden zij 3 kinderen: Eugeen (°1939), Etienne (°1940) en Marc (°1943).  Vader Jérome had samen met zijn broer André de stoffen en pelzenwinkel van hun vader Constant Vantomme overgenomen. De winkel beter gekend als “De Gouden Pluim”. Er schoof evenwel een donkere wolk over het prille geluk van het jonge gezin Vantomme-Vanwijnsberghe. Moeder Leentje stierf op 33-jarige leeftijd en liet drie kleine kinderen achter van respectievelijk 6, 5 en 3 jaar. Nadien nam een buurmeisje de taak als kinderoppas op zich totdat vader Jérome huwde in 1947 met Elisabeth Windels, die overleed in 2001 (84 j.)

Onderwijs
Na zijn kleuteronderwijs in het centrum bij de zusters Régina-Koska en Eufragie, volgde Etienne lager onderwijs op verschillende locaties o.a. Cambrinus (Golden River), thuisweverij Laerkens, later brandweerarsenaal, nu apotheek Els Daneels. Dit omwille van verbouwingswerken aan de gemeenteschool. Na het 6de leerjaar werd hij in 1952 intern aan het Franstalig college St.-Jean-Baptiste de la Salle te Estaimpuis. Ook in 1952 verhuisde het gezin naar de winkel in de Schoolstraat. In 1957 startte hij zijn beroepsopleiding in Brussel. Dit was toen de gekende Kunst-en Ambachtschool, beter gekend als Arts et Métiers-afdeling bontbewerking.  Vader Jérome stierf plots op zondag 19 januari 1958 op 50-jarige leeftijd als gevolg van een hartfalen.  2 jaar later overleed ook zijn broer en medevennoot André op 53-jarige leeftijd.

Hobby’s en jeugdherinneringen
Hierover vertelt Etienne het volgende: “In die donkere jaren van mijn leven heb ik veel steun ervaren van mijn beste vriend Dirk en zijn oudere broer Bernard zelfstandige thuiswerker (horlogemaker). Zo had ik nog wat afwisseling en plezier om uit te gaan bijv. een reisje met de tent of gewoon samenkomen. Als kleine jongen had ik ook  een vriendje wiens vader een verwoede vogelvanger was. Daar is mijn liefhebberij van vogels houden en kweken begonnen. Nu nog altijd kweek ik jaarlijks met enkele koppels  kanaries in een kleine volière op ons groot terras. Omwille van mijn drukke beroepsbezigheden thuis was vogels houden en kweken een goede afwisseling. Mooie herinneringen zijn ook de jaarlijkse uitstappen met de misdienaars op kamp naar de Kempen en Antwerpen. Stilaan kwam mijn legerdienst in zicht (klas 59) maar als zelfstandig helper in de P.V.B.A. kreeg ik een paar jaar uitstel. Volgens de keuringsdienst van het” Klein Kasteelke” in 1961 was ik geschikt voor piloot en zelfs paracommando, maar ik  koos uiteindelijk voor  de T.T.R. (transmissie troepen, morse enz…)  De opleiding in Mechelen duurde drie maanden en daarna stond ik op een lijst voor Bensberg Duitsland. Wegens mijn sociale toestand kon ik verder in Gent mijn dienst vervullen en was ik zo meer thuis dat in de kazerne.”

Ontmoeting met zijn toekomstige vrouw Lydie
Deze leuke anekdote willen we jullie niet onthouden en dus laten we opnieuw Etienne aan het woord: “
Toen ik op 21 februari afscheid nam van het leger, organiseerde ik een ‘afzwaai’ - feestje. Daarbij was ook Lydie aanwezig. U moet weten dat onze beide families elkaar reeds lang kenden. Zodoende waren eveneens de kinderen uit het gezin Vandeweege nl. Raoul, Lydie en Paulette aanwezig op mijn feest.. Toen ik daar aanbelde om hen tot het feest uit te nodigen, was het Lydie die de deur opende. Haar eerste reactie was : ‘Wat een geluk om jou te zien!’ Zij weet nu nog heel goed hoe ik daar gekleed stond met name een bleek blauw polootje  en een marine blazer. Daar is de vonk overgeslagen. Vijftien maanden later (juni 1963) zijn we getrouwd ,en nog eens negen maanden later hadden we ons eerste kindje Katrien (°1964). Daarna kregen we nog een zoon Bart (°1965) en een dochter Sofie (°1970). Later kwamen er nog 4 kleindochters bij: Zoë (°1995) en Camille (°1997) in het Nederlandse Amersfoort en Tessa (°1995) en Esther (°1998) in Deerlijk.”

De Gouden Pluim
We gaan eventjes terug in de tijd. In 1962 na het overlijden van vader Jérome en nonkel André, werd Etienne op jonge leeftijd (22 j.) tot zaakvoerder benoemd. Om zich bij te scholen volgde hij avondonderwijs aan het Vormingsinstituut te Kortrijk. Hij volgde cursussen voor bedrijfsbeheer, boekhouding, stockbeheer en publiciteit.  Zelfs op zondagvoormidag  nog eens een opleiding Patroon en Mode te Gent. In 1970 werd de winkel verbouwd en kwam het gezin Vantomme beneden wonen. Tussen 1988 en 1992 gaf hij zelfs een tijdje les (2 avonden in de week) aan het Vormingsinstituut te Roeselare waar hij een cursus gaf aan toekomstige bontbewerkers. In 1992 werd die opleiding stopgezet bij gebrek aan leerlingen.De voorbije 30 jaar was het hard werken, vooral tijdens het winterseizoen.  Mooie herinneringen hield Etienne ook aan het jaarlijkse verlof. Drie weken met de caravan op reis naar de Ardèche was meestal de jaarlijkse bestemming.

Residentie “De Vaderlander”
In 2002 werd de winkel verkocht . Intussen geniet hij reeds 18 jaar samen met zijn vrouw Lydie van zijn rustpensioen. Vanop zijn appartement in residentie “De Vaderlander” heeft hij uitzicht op de plaats waar vroeger zijn geboortehuis stond. Tussendoor trekken zij er nog regelmatig op uit met de caravan met bestemming het warme zuiden.   Ook kortere reisjes met het vliegtuig richting meerdere Griekse eilanden-Turkije-Malaga-Madeira-Rome …enz. kwamen aan bod. Zij hopen als de gezondheid het toelaat om nog   enkele jaren te reizen met de caravan naar de Costa Brava.   Dit is de favoriete reisbestemming van Lydie.   Etienne droomt ook nog van de bergen en Corsica.   Het is dan ook niet verwonderlijk dat Etienne als verwoed wandelaar en fietser zich onmiddellijk aansloot bij de oprichting van onze Jogging-plus.
Als afsluiter krijgt Etienne van ons allen een dikke pluim voor de fotokader die hij maakt voor elke laureaat bij de jaarlijkse viering. Niet gewoon een dikke pluim, maar bij deze EEN GOUDEN PLUIM!

Stefaan Archie

 foto's kan je afzonderlijk bekijken, klik op de foto onderaan

Beirlaen Patrick 03.03.2021 10:58

Beste Etienne en Lydie, heb nu "eindelijk" ook alles gelezen en bekeken.Mooie reportage en dito foto's of hoe je nog wat kan bijleren van een vertrouwd iemand.

Nicole & Eugeen 01.03.2021 11:32

Proficiat Lydie en Etienne
met de geslaagde reportage. Bij deze hebben we nog een mooie herinnering aan het plezante feest van jullie gouden jubileum.

Annie Vandeweege 28.02.2021 17:09

Zo een mooi interview en verhaal van Etienne en Lydie! Heb ik van heel dicht meegemaakt. Toch waren er anekdotes die ik niet kende. Ik heb enorm genoten!

Paulette 28.02.2021 15:11

prachtig !!!

Willy en Monique 27.02.2021 12:32

Zo vernemen we nog iets meer van de familie Etienne en Lydie.
Wat een aangename verrassing ! Tegenslagen in je kinder en jeugdjaren waren je niet gespaard.

Jeremie en Anny Bekaert Vanhauwere 27.02.2021 07:26

Hallo Lydie en Etienne

Van Anny en Jeremie van harte Felictaties met alle jaren te samen en wij hopen

Dat er nog vele jaar mogen volgen in goed gezondheid

Slots Ann-marie 26.02.2021 07:20

Super mooi gedaan proficiat 🤗

Rita.decubber@telenet.be 25.02.2021 10:34

Mooie reportage.
Dankbare herinneringen..zoveel samen beleefd.

Rita Decubber 25.02.2021 08:38

Prachtige reportage,alles van dichtbij meegemaakt.
Mooie herinneringen!

Vanwynsberghe Bernard 24.02.2021 17:13

Prachtig verslag ... een stukje familiegeschiedenis . Mooi !

Nieuwe reacties

25.11 | 14:31

Rosa en Jos Gelieve kontakt op te nemen met mij al verschillende m...

16.11 | 12:38

Proficiat een heel mooi verhaal . We herkennen jullie helemaal in de t...

11.11 | 16:35

Wat een prachtig levensverhaal van 2 trouwe J+ leden André e...

10.11 | 16:31

Heel mooi gedaan van onze journalist Stefaan Proficiat