Website van Joggingplusdeerlijk

Op de 'klap'stoel met Maurice Deseyn

Een fiere voorzitter
Een fiere voorzitter
Vader Denis en moeder Madeleintje
Vader Denis en moeder Madeleintje
Soldatendienst in Duitsland
Soldatendienst in Duitsland
Jong soldatenkoppeltje
Jong soldatenkoppeltje
Start Kerstcorrida, krantenartikel
Start Kerstcorrida, krantenartikel
25 jaar KIM, krantenartikel
25 jaar KIM, krantenartikel
Hop naar het pensioen, krantenartikel!
Hop naar het pensioen, krantenartikel!
Familiefoto met kinderen en partners
Familiefoto met kinderen en partners
Familiefoto met kinderen en kleinkinderen
Familiefoto met kinderen en kleinkinderen
Nog altijd even 'jong'
Nog altijd even 'jong'

Het is de bedoeling om regelmatig terug te bladeren in het levensboek van enkele leden van onze   joggingplus. Onze voorzitter Maurice bijt de spits af.

ANZEGEM KORT NA DE OORLOG
Maurice zag het levenslicht op 18 april 1946 . Zijn ouderlijk huis stond op de hoek van de Lange Winterstraat met  de Landergemstraat te Anzegem. Hij is de jongste van 4 kinderen. Hij heeft nog een broer (°1934) en 2 zussen (°1944 en °1938). Vader verdiende de kost als metser terwijl moeder het huishouden deed en ondertussen ook een volkscafé runde. Dit was nog de goede oude tijd dat je omzeggens op elke straathoek nog een buurtcafé aantrof.

ZIJN JEUGDJAREN
Maurice was een vlijtige leerling aan de vrije jongensschool te Anzegem. Na de lagere school volgde hij 3 jaar middelbaar onderwijs in het Onze-Lieve-Vrouwcollege te Oudenaarde. Soms met de fiets en ook bij minder goed weer trok hij met de trein richting centrum Oudenaarde. Na het lager middelbaar volgde hij 4 jaar normaalschool in Torhout. Daar behaalde hij zijn onderwijzersdiploma. Ondertussen was hij ook erg actief bij chiro en K.A.J.  Hij keek ook geweldig op naar kardinaal Cardyn. De befaamde uitspraken van Cardyn zijn hem altijd bijgebleven :”Zien, oordelen en handelen…”. “Respect en volwaardige kansen voor iedereen…” Die laatste zin was als het ware een leidraad voor zijn latere leven.

NAAR DEERLIJK
Na het behalen van het onderwijzersdiploma volgde dan de legerdienst.  Die bracht Maurice door in Arolsen (Duitsland). In 1966 begon hij zijn onderwijzersloopbaan in de gemeentelijke jongensschool te Deerlijk. Hij was de eerste leerkracht die een B.L.O.-klas  mocht opstarten met 12 leerlingen met leerproblemen. Ondertussen volgde hij een driejarige opleiding aan het Hoger Opvoedkundig Instituut te Torhout. Dit betekende elke zaterdag met de trein richting Torhout. Tijdens een van  die treinritten ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Christine aan het station te Anzegem. Samen kregen zij 4 kinderen (1 zoon en 3 dochters) en zijn zij ondertussen de fiere grootouders van 7 kleinkinderen.

OPRICHTING B.L.O EN KIM
Dankzij zijn enthousiasme en werkkracht bleef het niet bij die ene B.L.O- klas. In 1974 besliste het gemeentebestuur dan maar om een afzonderlijke B.L.O.-school op te richten met als directeur Maurice. Door voornamelijk de grote inzet van Maurice startte die school met 5 klassen (62 lln.)
Dan zijn we 6 jaar verder in 1984: naast BLO type 1 werd ook type 8 (klas met kinderen met leerstoornissen) opgericht en werd de naam van de school gewijzigd: De KIM (94 leerlingen, 8 klassen). In 1994 werd door de gestadige aangroei van type 8-leerlingen De KIM- Sancta Maria opgericht.  De vroegere middenschool was gestopt en daardoor kon type 8 naar dat gebouw in de Nieuwstraat.   In September 2003 gaf   Departement Onderwijs de toestemming om een tweede directie te benoemen voor Sancta Maria. Begin 2005 na ongeveer 40 jaar dienst ging Maurice op pensioen en liet hij een school na met 362 leerlingen en 90 personeelsleden. Dat de schoolgemeenschap uitzonderlijk erkentelijk is mag blijken aan het busje van de Kim. Je mag eenmaal raden hoe dat busje heet.

KERSTCORRIDA
Niet alleen het onderwijs, maar ook de sport stond hoog op zijn agenda. Als directeur van de Kim was hij de oprichter en bezieler van de befaamde Kerstcorrida. In 1984 werd het startsein gegeven van de allereerste corrida. De opkomst was meteen een schot in de roos met maar liefst 900 deelnemers. Elk jaar op zondag voor Kerst wordt dan telkens de jaarlijkse Kerstcorrida gehouden. Voor de school is dit een enorme bron van inkomsten en voor de gemeente Deerlijk biedt die stratenloop een extra boost naar meer bekendheid toe. Het deelnemersaantal evolueerde naar ruim 3000 deelnemers en meer.

JOGGING +
Eenmaal op pensioen (2005) kon Maurice zijn energie kwijt in de verbouwingswerken in en rond zijn huis in de Hoogstraat. Ondertussen werd hij ook een fervente jogger en dit joggen wilde hij delen met leeftijdsgenoten. Nu de verbouwingswerken aan zijn huis achter de rug waren, kwam er bij Maurice energie vrij voor het starten van een nieuw en creatief project. De jogging+ was een feit! In  september 2007 ging de joggingplusclub van start met 17 leden. “Bewegen op eigen tempo” of “start to run” schoot letterlijk en figuurlijk uit de startblokken. Maurice is terecht heel fier te vermelden dat de vereniging nu 143 leden telt.

DROMEN EN VERWACHTINGEN
Maurice wil ook nog eens zijn 4 jaar jonger vrouwtje Christine vermelden.  Zonder haar grote steun was er zeker en vast geen sprake van Buitengewoon Onderwijs, Kerstcorrida of Joggingplus…. Zij was de inspirator in alles wat hij ondernam.
Hij hoopt nog een heel tijdje te mogen genieten van het gezellig samen zijn en samen sporten.
Tot slot geeft hij ons nog het volgende mee als uitsmijter : “Wat ons bindt in onze club is uniek: sportieve vriendschap, respect voor ieder… een droom.”

Tekst: Stefaan Archie

Nieuwe reacties

25.11 | 14:31

Rosa en Jos Gelieve kontakt op te nemen met mij al verschillende m...

16.11 | 12:38

Proficiat een heel mooi verhaal . We herkennen jullie helemaal in de t...

11.11 | 16:35

Wat een prachtig levensverhaal van 2 trouwe J+ leden André e...

10.11 | 16:31

Heel mooi gedaan van onze journalist Stefaan Proficiat